Stablecoins uitgegeven door clubs voor salarisadministratie: Het Serie A Experiment

In een baanbrekende integratie van financiën en sport experimenteren sommige clubs in de Serie A met hun eigen stablecoins om spelers, coaches en ander personeel te betalen. Deze clubs proberen internationale betalingen te vereenvoudigen en transactiekosten te verlagen door private blockchains te gebruiken om de salarisadministratie te automatiseren en door traditionele munten om te zetten in stablecoins in euro. Het experiment in de Serie A is een van de meest opmerkelijke uitstapjes van clubs naar uitgegeven digitale munten, en het stelt uitdagingen op het gebied van operationele efficiëntie, regelgeving en betalingsbeginselen in de professionele sport.

De redenering van de clubs met betrekking tot de uitgifte van stablecoins  

De clubs in de Serie A hebben een zeer divers internationaal roster. Spelers, coaches en zelfs ondersteunend personeel komen uit verschillende landen. De conventionele betalingsmethode van een bedrijf voor personeel vereist valutatransformaties, betaling via een bank en wachttijden die kunnen oplopen tot 2-3 dagen. Voor teams die met krappe budgetten werken, worden deze processen een probleem. Als de betaling met behulp van een stern stablecoin-systeem wordt gecontroleerd door euro- en regiovrije teams, kunnen clubs personeel direct betalen met minimale kosten. Personeelsleden in andere gebieden zonder robuuste bankstructuren krijgen 24/7 toegang tot hun voorwaardelijke salaris. In combinatie met blockchain-betalingsgegevens kunnen salarisbetalingen direct worden gecontroleerd door het personeel, wat het vertrouwen bevordert. Met blockchain worden betalingen zelfverifiërend, dus het gebruik van een door de club gecontroleerde stablecoin kan de betalingsprocessen op een moeiteloze manier sterk vereenvoudigen.

Implementatiestrategieën en technische architectuur

Het proces van het inzetten van een stablecoin voor salarisadministratie gaat gepaard met een speciaal ontworpen technologiestack die bestaat uit talloze lagen en ook een strikt bestuur. De pilotclubs uit de Serie A hebben samen met een financiële technologieleverancier een blockchain met toestemming gebouwd die een gesloten ecosysteem vormt voor specifieke entiteiten: de schatkisten van de clubs, spelers-agent-wallets en een onafhankelijke custodian die toezicht houdt op de reservecontroles. De schatkist van elke club geeft een stablecoin token uit, die via een custodian kan worden ingewisseld voor euro’s. De smart contracts die in het systeem worden gebruikt, zorgen voor de automatisering van de maandelijkse betalingen: na goedkeuring van de loonlijst voert het systeem tokenoverschrijvingen uit naar een digitale portemonnee van elke deelnemer aan de loonlijst. Houders van tokens verdienen rente door middel van liquidity pool staking. De geïntegreerde fiat on ramp maakt onmiddellijke conversie van tokens naar euro’s mogelijk. Tegelijkertijd zorgt reservebeheer ervoor dat elk token dat circuleert een equivalent eurodepot heeft. Regelmatige attesten van onafhankelijke derde partijen ondersteunen de geloofwaardigheid van de munt als een stabiele koppeling.

Voordelen voor spelers en clubs  

Het aannemen van stablecoin-betalingen heeft voordelen voor spelers. Zo gaan internationale onderbrekingen meestal gepaard met ongerustheid over telegrafische vertragingen door weekenden of vakantiesluitingen. Met directe vereffening is die ongerustheid verleden tijd. Daarnaast kunnen spelers die reizen of verhuizen vanwege leningen direct bij hun salaris zonder via lokale banken te hoeven gaan die weerzinwekkend zijn vanwege de wisselkoersen. Voor clubs is er een grotere voorspelbaarheid van het kasstroombeheer omdat ze door de uitgifte van salarismunten precies weten wanneer er reserves moeten worden aangelegd, waardoor ongebruikte euro’s op bankrekeningen kunnen worden geminimaliseerd. Samen met de lagere bankkosten en wisselkoersverschillen kan dit een aanzienlijk deel van het operationele budget van een team vrijmaken. Elke betaling die in een tokengrootboek verschijnt, garandeert ook dat er een onveranderlijk elektronisch record is, waardoor geschillen tot een minimum worden beperkt en handmatige fouten als gevolg van audits minder vaak gecorrigeerd hoeven te worden.

Uitdagingen en wetgevingskwesties

Zowel de beloften als de voordelen van het stabielecoinloonmodel gaan gepaard met verschillende uitdagingen en complicaties. Net als in Europa is er in Italië geen eenduidig regelgevend beleid met betrekking tot het gebruik van tokens. Hoewel de Italiaanse centrale bank positief lijkt te staan tegenover tokeninitiatieven, blijven ze, samen met het AML- en KYC-beleid, streng. Clubs moeten ervoor zorgen dat elke portemonnee van een ontvanger KYC-compliant is en dat er geen overtredingen zijn bij de uitgifte van tokens met betrekking tot de effectenwetgeving. Er zijn mogelijk ook nieuwe vereisten voor belastingrapportage. Het salaris dat wordt uitbetaald via tokens roept de vraag op naar de waardering, vooral wanneer tokens iets meer waard worden dan de euro als gevolg van liquiditeitspoolomstandigheden. Daarnaast is veiligheid ook een belangrijk punt; het salaris van spelers zou in gevaar komen als digitale portemonnees worden gehackt. Om dit te voorkomen, bieden clubs bewaarportemonnees met beveiliging op institutioneel niveau en goedkeuring met meerdere handtekeningen voor transacties van grote bedragen. Het vermogen om om te gaan met juridische, fiscale en technologische grenzen zal bepalen of het project van pilotfases naar daadwerkelijke implementatie kan gaan.

De weg vooruit: Potentieel voor bredere toepassing

Naarmate de pilot met de stablecoin van de Serie A vordert, zullen de resultaten waarschijnlijk doorklinken in het bredere ecosysteem van de professionele sport. Als de pilot meetbare voordelen laat zien op het gebied van kostenbesparingen, snellere afwikkeling en sterke steun van de regelgevende instanties, kunnen andere competities in Europa en elders het systeem ook invoeren. Naast salarissen zou het systeem ook de uitgifte van kaartjes, merchandise en beloningsprogramma’s voor fans op dezelfde blockchain mogelijk kunnen maken, waardoor een gesloten economie ontstaat waarin euro’s en door clubs ondersteunde digitale activa naast elkaar gedijen. Clubs zouden reservesaldo’s kunnen gebruiken om speculatieve rendementsstromen te financieren in jeugdacademies of gemeenschapsprojecten, waarbij pools worden ingezet. Uiteindelijk zou samenwerking tussen competities leiden tot de creatie van gestandaardiseerde protocollen voor stablecoins, die de basis zouden vormen voor multisportindustrie blockchainconsortia.

Achteraf gezien laat het experiment met stablecoins in de Serie A zien hoe snel de wereld van professionele sportdiensten verandert – deze sectoren opereren echt op het snijvlak van financiële technologie. Deze clubs herdefiniëren de infrastructuur van wereldwijde talentmanagementsystemen door digitale betalingen te integreren met steun in fiatvaluta. Het betalingsmodel zal waarschijnlijk niet alleen het salaris van de atleet fundamenteel veranderen, maar ook de operationele uitgaven en inkomsten, waardoor er een stabiele, op munten gebaseerde infrastructuur voor de wereldwijde sporteconomie ontstaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *